Een zeer ruim assortiment...
...


Toen Evelyn op 22 mei 1937 de winkel aan de Hoofdstraat opende, bestond het assortiment voornamelijk uit muziekinstrumenten. Verder werden er 78-toerenplaten, bladmuziek en grammofoonnnaalden verkocht. Toen er in de oorlog een periode was van enorme schaarste, moest de consument eerst een plaat inleveren voor er weer een nieuwe gekocht kon worden.


 
             

In de jaren vijftig veranderde er veel met betrekking tot de winkel. De geluidsdragers kregen een meer prominente rol in de winkel, wat ten koste ging van het assortiment muziekinstrumenten. De 78-toerenplaten maakten plaats voor LP's, EP's en singles. In 1956 werd het noodzakelijk te verhuizen. Een nieuw onderkomen voor de winkel werd gevonden aan de Meint Veningastraat.
                   opening_platenzaak_evelyn_novacek_1955
Opening
Verhuizing
De winkel bij de opening aan de Meint Veningastraat
etalage_evelyn_novacek_jaren_40
Etalage van de winkel aan de hoofdstraat
De winkel in de jaren '70
Joop achter de toonbank in de jaren '70
De laatste 20 jaar is er met name door de intrede van het digitale tijdperk veel veranderd. Als speciaalzaak zien wij een grote uitdaging op de toekomstige markt. Ondanks de digitalisering is de vraag naar vinyl weer toegenomen. Inmiddels is de collectie fors uitgebreid, zowel nieuw als 2e hands vinyl. Naast onze webwinkel cdenlp.eu verkopen we ook wereldwijd via Discogs.
 
Het blijft een boeiend vak, mede door de nieuwe ontwikkelingen.

De winkel in het digitale tijdperk
Evelyn was een telg uit een muzikale familie. Haar vader was in de 19e eeuw lopend vanuit Tsjechië gevlucht, als een soort 'Nikkelen Nelis'. Met zijn accordeon en daarbij wat slagwerk op zijn rug belandde hij uiteindelijk in Amsterdam, waar hij zich in de Jordaan vestigde als reparateur van strijk- en blaasinstrumenten. Hij trouwde met een Nederlandse vrouw en samen kregen ze 6 kinderen, waaronder Evelyn. Alle kinderen kregen muziekles, Evelyn kreeg vioolles van haar 6 jaar oudere broer Johan.
Toen haar broer op 18-jarige leeftijd overleed was Evelyn 12 jaar. Doordat ze alle partijen kende, die hij als violist van een orkestje op zijn repertoire had, ging ze direct mee op tournee naar Duitsland in de carnavalstijd. Het was het begin van een lange muzikale carriere. Als 15-jarig meisje ging ze al met de trein naar Hamburg om als eerste violiste in een groot orkest te spelen. Ze maakt als violiste deel uit van diverse orkesten, waaronder vijf jaar van een Zeeuws damesorkest. Op 21-jarige leeftijd begon ze in Dordrecht met haar eigen orkest.
                        
Ze trad, onder de naam 'Evelyn Novacek en haar orkest', op in Rotterdam, in Café-Restaurant Pschorr en in Atlanta. Verder heeft Evelyn Novacek vaak opgetreden in de restaurants van Heck's in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ze bespeelde naast de viool ook de saxofoon. Dit was voor die tijd opzienbarend. Niet alleen was zij de eerste vrouw in Nederland die saxofoon speelde, ze was nagenoeg de enige vrouw in Nederland die de leiding had over een orkest. Voor de oorlog was het maatschappelijk sowieso zeer ongebruikelijk dat een vrouw de leiding had over een club mannen.
In 1936 werd ze ter gelegenheid van een jubileum als orkestleidster in het Café-restaurant Pschorr te Rotterdam gehuldigd. Zij ontving bij deze huldiging meer dan honderd bloemstukken. Het was voor haar een hoogtepunt in haar muzikale carriere. Zij speelde in die tijd ook in Frigge in Groningen, en daar leerde zij de man kennen die later haar 2e echtgenoot zou worden. Ze verhuisde naar Hoogezand en opende daar een winkel in geluidsdragers en muziekinstrumenten.
evelyn_novacek_heck's_lunchroom_advertentie
Jeugdjaren
Eigen orkest
In 1970 nam Joop, de zoon van Evelyn samen met zijn vrouw Tinie de winkel over.
Joop was ook musicus: hij speelde saxofoon, viool en klarinet. In de beginjaren dat Joop en Tinie de zaak hadden, werd het assortiment LP's en singles en musicassettes nog eens fors uitgebreid. Door een verbouwing werd de winkelruimte vergroot. Het aanbod muziekinstrumenten beperkte zich tot gitaren en aanverwante artikelen, met daarnaast bladmuziek.


Volgende generatie
In de jaren '80 veranderde er veel. In 1983 werd de cd gelanceerd, en Joop en Tinie waren meteen enthousiast. In razend tempo werd de LP verdrongen door de CD en de vinylsingle door de cd-single. In deze periode werd ook nog een filiaal geopend in Delfzijl. Dochter Marjolein die al een aantal jaren in de winkel werkte runde het filiaal in Delfzijl. Dit deed zij samen met haar vriend Jan, die ook in dienst werd genomen. In 1988 wilden Joop en Tinie het wat rustiger aan gaan doen. De winkel in Delfzijl werd verkocht en Marjolein en Jan namen de zaak in Hoogezand over.


 


Evelyn Novacek
De winkel
Nu
joop_wolbrink_achter_toonbank_evelyn_novacek
Intrede CD
De winkel is gestart door Evelyn Novacek. daarom eerst een stukje geschiedenis over
deze opmerkelijke vrouw.
cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003018.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003016.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003014.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003013.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003011.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003009.gif
   Assortiment  Contact  Genres  Navigatie
  cd's  Meint Veningastraat 132  pop/rock  home
   vinyl lp's (nieuw en 2e hands)  9601KJ Hoogezand  hard rock / heavy metal  nieuw / verwacht
   vinyl singles (nieuw en 2e hands)  tel: 0598-392551  soul / dance / r & b / reggae  webshop
   dvd's    blues / jazz  geschiedenis
   miniatuurgitaren  Openingstijden:  folk / country & western  contact
   gitaarsleutelhangers  Ma:  gesloten  populair (Nederlandstalig etc.)  foto's / films
   gitaarsnaren  Di:   gesloten  Groningstalig / dialect
   pick-up naalden  Wo: 10:00u - 18:00u  klassiek  
   platenbonnen  Do:  10:00u - 18:00u     
   accessoires  Vrij: 10:00u - 18:00u    
 Za:  10:00u - 17:00u
 
   
 
 
cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003005.jpg cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003004.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003003.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003002.jpg cd_speciaalzaak_evelyn_novacek003001.jpg